click to enable zoom
loading...
We didn't find any results
open map
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen

₺ 1,500 to ₺ 14,500

More Search Options
We found 0 results. View results
Your search results
Devlet Huzurevlerine kabul koşulları

Huzur/Bakım Evi Hakkında

[ad_1]

Devlet huzurevlerine kabul koşulları nelerdir?

Bu yazımızda devlet huzurevlerine kabul koşullarını sizler için araştırdık. Huzurevine yatması gereken tanıdığınız mı var ? Bu yazı yapmanız gereken ve hazırlamanız gereken belgeler hakkında sizlere yol gösterecek. Devlet huzurevine ve yaşlı bakım merkezlerine kabul edilmek için bazı belge ve raporların alınması gerekiyor. Bizde bu yazımızda yakınını ya da kendisini huzurevine yerleştirmeye çalışanlara yol göstermek için bunu irdeledik.  Huzurevine başvurucu süreci nasıl oluyor? Huzurevine başvuru sırasında neler yanınızda bulunmalıdır? Bu ve buna benzer sorulara cevaplar aradık.

Devlet huzurevine kabul için yaş sınırı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü bir insanın yaşlı olması için 60 yaşı ve üzerinde olması gerektiğini belirlemiş o nedenle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı huzurevlerine ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine girebilmek için 60 yaş sınırını aşmış olmak gerekmektedir.

Devlet huzurevine başvuru nasıl ve nereye yapılmalıdır?

Huzurevinde kalmak isteyen yaşlının kendisi ya da herhangi bir yakını “Bakacak kimsem yok, günlük yaşamda kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum ama  yalnız yaşamak istemiyorum. Yalnız yaşamak çok zor oluyor.  Devlete ait huzurevinde uygun bir huzurevinde kalmak istiyorum.”

diye bir dilekçe yazarak aşağıda belirtilen yerlere başvuruda bulunabilir.

Huzurevinde kalmak için dilekçe verilecek yerler nerelerdir?

  1. Yaşadıkları mahaldeki Huzurevi ve/veya Merkez Müdürlüğüne,
  2. İlçe Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğüne,
  3. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne,
  4. Genel Müdürlüğe

Yaşlı bakım evleri ücretsiz mi?

Devlet huzurevleri ihtiyaç sahibi yaşlı vatandaşlarımıza ücretsizdir.  Bunun yanı sıra özel sektör tarafından kurulan özel huzurevleri verdikleri hizmetler ve kalan misafirlere sağladıkları olanaklara göre değişik fiyatlar uygulamaktadırlar.

 Devlet huzurevinde kabul edilmek için gerekli şartlar nelerdir?

1)  60 yaş sınırının üzerinde olmak

Ne kadar huzurevinde kalmasına gerek olsa da 60 yaşının altında bulunan kişiler devlete ait huzurevlerine kabul edilmiyorlar. Özel huzurevlerinde ise bu sınır 55 yaş ve üzeri şeklinde uygulanmaktadır.

2)  Kendi gereksinimlerini karşılamasını engelleyici bir rahatsızlığı bulunmamak yeme, içme, banyo, tuvalet ve bunun gibi günlük yaşam etkinliklerini bağımsız olarak yapabilecek durumda olmak,

Devlet huzurevine kabul edilecek yaşlının kendisine ait özel işlerini yapabilecek şekilde sağlıklı olması aranmaktadır. Yani yatalak, sakat ve kendi işlerini yapamayan kişiler huzurevine kabul edilmiyorlar. Onlar için hem devletin hem de özel sektörün açmış olduğu  yaşlı bakım evleri var oralardan hizmet alabilirler.

 3)  Ruh sağlığı yerinde olmak,

Devlet huzurevine kabul için başvuru yapan yaşlının ruh sağlığının yerinde olması gerekiyor. Bunun içinde yaşlının ruh sağlının yerinde olduğuna dair belge alması gerekiyor. Ruh sağlığı yerindedir belgesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarından alınabilmektedir.

4)  Bulaşıcı hastalığı olmamak,

Devlet huzurevinde kalmak isteyen yaşlının herhangi bir bulaşıcı hastalığının bulunmaması gerekiyor. Gerekli yerlerden bunun belgelenmesi gerekiyor. Bulaşıcı hastalığı olmadığına dair belge herhangi bir devlet hastanesinden alınabilmektedir.

5)  Uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olmamak,

Devlet huzurevinde kalmak isteyen yaşlılarımızın hazırlaması gereken belgelerden biriside uyuşturucu madde ve alkol bağımlısı olup olunmadığının belgelenmesidir.  Bu belge ise Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvuru yapılarak alınabilir.

6)  Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulunduğu sosyal inceleme raporu ile saptanmış olmak.

Devlet huzurevinde kalacak yaşlı için “Sosyal ve ekonomik olarak sosyal inceleme raporu”nun alınmış olması gerekiyor. Bu raporu almak için ikamet edilen kaymakamlığa başvurulur. Oradan yönlendirecekleri birimlerden bu belge çıkarılır.

Yukarıda 6 madde ile açıklamaya çalıştığımız maddeler ayrıca “Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine kabul koşulları” dır.  Eğer bir yakınınız  devlete huzurevine yada  Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine yerleşmek istiyorsa bu belgeleri hazırlamak gerekiyor.

Devlet huzurevine başvuru için gerekli diğer belgeler;

  1. Dilekçe
  2. Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  3. Nüfus Cüzdanı Örneği
  4. İkametgah Belgesi
  5. Gelir Durumunu Gösterir Belge Örnekleri
  6. Sağlık Kurulu Raporu

Not: sağlık kurulu raporunda   “Huzurevine girmesinde sakınca yoktur” ya da “Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bakım görmesinde sakınca yoktur” ibaresinin mutlaka yer alması gerekiyor. O nedenle alınacak sağlık kurulu raporunda bu ibarenin olmasına dikkat ediniz.

 

Kaynak  1: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Huzurevi Yönetmeliği

2: Narlıdere Kaymakamlığı Narlıdere Huzurevi  Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi

 

The post Devlet Huzurevlerine kabul koşulları appeared first on İstanbul Huzurevleri.

[ad_2]

Source link

Amenities and Features

  • Advanced Search

    ₺ 1,500 to ₺ 14,500

    More Search Options

Compare Listings